Bani
0

Varsta si finantele personale

Chiar daca foarte multi dintre noi se tem de aceasta tema, este mai simplu decat pare sa avem o strategie coerenta. Nu este vorba de ponturi – dealtfel cei mai multi dintre cei care ofera ponturi sunt de fapt agenti de vanzari ai acelor produse si primesc comision din vanzarea lor – ci de ponderi […]

Chiar daca foarte multi dintre noi se tem de aceasta tema, este mai simplu decat pare sa avem o strategie coerenta. Nu este vorba de ponturi – dealtfel cei mai multi dintre cei care ofera ponturi sunt de fapt agenti de vanzari ai acelor produse si primesc comision din vanzarea lor – ci de ponderi si variante verificate de investitii.
In general, ceea ce s-a publicat in Romania pe aceasta tema se reduce la traduceri din diverse sisteme care nu seamana cu ce avem pe piata autohtona. Totusi, este important sa adaptam modelele externe la realitatile de la noi.
In primul rand, vorbim de un joc intre investitii si taxe. Impozitul pe venitul global ar fi trebuit sa ne aduca diverse scutiri de taxe si impozite pentru anumite investitii – in educatie, in cresterea copilului, in conturi de pensii sau in construirea primei case (in acest ultim caz exista cateva incercari timide si foarte birocratice). In sistemul american putem depune in conturile de pensii fiind scutiti de impozite, acestea aplicandu-se abia la retragere, la varste inaintate. Astfel suma rulata de fondurile de pensii este mult mai mare si ca atare si cresterea activelor.

Este important sa constientizam in ce perioada a vietii noastre suntem, si sa incercam sa ne echilibram portofoliul de investitii. Putem considera o perioada de asigurare a bazei, una de acumulare accelerata si ce-a de-a treia de revenire a investitiilor.
Formula seamana oarecum cu treptele piramidei lui Maslow.
In primii ani de viata – pana la adolescenta – ar trebui sa intelegem valoarea investitiilor si principiile de baza ale acestora. Ce sunt activele si pasivele in viata noastra personala. Activele ne aduc bani (devin investitii), pasivele ne fac sa cheltuim si ne ridica evident costurile de trai (masinile scumpe sunt pasive, casele de vacanta samd).
In adolescenta incepe construirea bazei, ceea ce inseamna in primul rand achizitionarea unei case. Americanii spun ca o casa (rezidenta) trebuie sa valoreze cam de 2-2.5 ori nivelul castigurilor noastre anuale. Nu trebuie sa ne sperie datoriile si ipotecile, atat timp cat se incadreaza in procente rezonabile. Daca pastram o ipoteca si nu ne chinuim sa o achitam in avans, putem folosi banii pentru a-i inmulti in alte investitii.
Nu putem trece la un portofoliu de investitii daca nu ne putem asigura nevoile de baza. In plus este o nebunie sa investim in active mobiliare – cum sunt actiunile – cu bani imprumutati, pentru ca aici variatiile de prêt si riscurile sunt mult mai mari.
In faza de acumulare – aproximativ intre 30 si 45 de ani – intelegem deja piata si incepem sa ne divesrificam portofoliul . Diversificarea este cea mai importanta. Putem investi in imobiliare (case, eventual terenuri daca gasim zone cu cresteri importante), obligatiuni, actiuni sau in prorpiile afaceri. Ideal este sa investim in toate aceste variante, chiar daca o facem direct sau prin intermediul unor fonduri de investitii. Fiecare aceste instrumente de investire au propriul lor nivel de risc, iar in faza de acumulare ne permitem riscuri mai mari. De exemplu, un portofoliu financiar (dobanzi, obligatiuni, actiuni) in care actiunile sa detina o pondere de chiar 60 – 70 % reprezinta un portofoliu cu grad ridicat de risc, chiar daca el cuprinde si depozite bancare sau obligatiuni. In cadrul investitiilor totale imobiliarele ar trebui sa nu depaseasca o pondere de 40 de procente.
Suntem astfel protejati atat de inflatie cat si de crizele sectoriale. Nu trebuie sa uitam in permanenta de diversificare : nu punem toate ouale in acelasi cos !

In final, perioada de peste 45 de ani si pana la pensie ar trebui deja sa ne asigure venituri din investitii, acestea crescand in continuare in ritm accelerat. Acum este firesc sa diminuam riscul – in raport cu “varsta” financiara prin care trecem. Putem alege un portofoliu de instrumente financiare si monetare mai sigur, cu o pondere de actiuni de aproximativ 50%.

Managementul finantelor personale ofera toate variantele posibile. Ele pot fi analizate si adaptate la varsta noastra financiara cat si la situatia economica autohtona. Pentru a aplica solutiile cele mai bune este important sa nu ne lasam influentati de toti “analistii” care vor sa ne vanda cate ceva.

Your Trainer

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!