Bani
0

Cumperi active sau pasive?

Poate cel mai important in finantele personale este sa mentinem un raport corect si rezonabil intre active si pasive. Evident, trebuie sa intelegem in primul rand care sunt activele si care pasivele. Activele sunt cele care aduc venituri. De exemplu o investitie este un activ. O casa cumparata pentru a fi inchiriata este un activ, […]

Poate cel mai important in finantele personale este sa mentinem un raport corect si rezonabil intre active si pasive.

Evident, trebuie sa intelegem in primul rand care sunt activele si care pasivele.

Activele sunt cele care aduc venituri. De exemplu o investitie este un activ. O casa cumparata pentru a fi inchiriata este un activ, pentru ca aduce bani si nu cheltuieli peste cheltuieli. Pasivele sunt cele care genereaza cheltuieli, iar activele genereaza bani. Asa este cel mai usor sa tinem minte.

In general avem tendinta de a cheltui mare parte din bugetul nostru cu pasivele. Ne place sa avem o masina scumpa, dar ea va inghiti iar si iar bani si va fi tot un pasiv. Unii dintre noi o considera un activ din punct de vedere al imaginii prin faptul ca aduce credibilitate intr-un mediu de afaceri, dar asta este discutabil. Folosind exmplul casei, daca locuim in ea este un pasiv, daca o cumparam pentru a genera venituri prin inchiriere – devine un activ.

In mod normal, raportul dintre active si pasive in viata noastra trebuie sa fie de cel putin 60/40, de preferat 70/30. Inconjurati-va cat mai mult de active. Desenati un tabel cu doua coloane, in stanga activele si in dreapta pasivele. Cat de putine active aveti? Trebuie sa imbunatatiti situatia, pentru ca ele sunt motorul cresterii voastre nu doar pe plan financiar dar si in zona de confort emotional sau libertate financiara.

De cate ori aveti tendinta sa achizitionati ceva din impuls – si cate de des se intampla? aproape tot timpul ? – ganditi-va daca este un ativ sau un pasiv. Daca este un pasiv mai stati putin si nu luati decizia pe moment. Cardurile bancare , “drogurile de plastic” cum le numim trainerii din educatie financiara ne imping tot mai mult catre pasive. Si cardul in sine este un pasiv pentru ca nu genereaza bani…

Cei care reusesc sa isi achizitioneze suficiente active sunt aceia care vor reusi sa fie liberi financiar si care pe termen mediu vor avea o pensie si varsta a treia tot mai usoare si linistite.

In cartea mea “Triunghiul succesului – cum sa fii cu un pas inaintea celorlalti “ puteti afla mai multe si despre cele zece zone in care putem investi si face in asa fel incat banii sa genereze bani si nu datorii.

 

Razvan Nicolescu foto   Razvan Nicolescu  – autorul cartii “Triunghiul succesului”

 

Your Trainer

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!