LIFESTYLE
0

Irina Kuhlmann : un coach bun este ca un GPS in viata ta

Revenita in Romania dupa 20 de ani in Danemarca si Germania, Irina Kuhlmann este unul dintre cei mai cautati coach la ora actuala. Vorbim cu Irina despre coaching, programe mastermind, dezvoltare personala si executive coaching. ST : Cum putem defini coaching-ul? Irina Kuhlmann : Coaching-ul te ajuta sa-ti creezi o structura asupra a tot ceea […]

Revenita in Romania dupa 20 de ani in Danemarca si Germania, Irina Kuhlmann este unul dintre cei mai cautati coach la ora actuala. Vorbim cu Irina despre coaching, programe mastermind, dezvoltare personala si executive coaching.
ST : Cum putem defini coaching-ul?
Irina Kuhlmann : Coaching-ul te ajuta sa-ti creezi o structura asupra a tot ceea ce inseamna viata ta, iti asigura suportul si ghidarea de care ai nevoie.
Este o relatie in care te eliberezi de temnita autolimitarii dezvoltarii personale care ti-a sabotat succesul in trecut si te ajuta sa descoperi si sa utilizezi potentialul imens pe care-l ai.
Un mentor foarte drag spunea:
“A avea un coach excelent in viata ta este ca si cum ai avea un sistem GPS fixat pe traseul spre orice inseamna succes pentru tine.”
Studiile facute au aratat ca daca vrei sa cresti productivitatea la nivel de sine, business sau viata, training-ul te ajuta sa faci asta cu 22 %. Dar daca adaugi la training-ul normal si coaching-ul personal, atunci productivitatea creste cu 88%..

Irina-Kuhlmann-768x317
ST : Cine poate fi coach? Este nevoie de un background sau de o pregatire specifica?
Multe aptitudini de coaching pot fi dobandite prin training si practica.
Din punctul meu de vedere este important sa ai o pregatire specifica in coaching la fel cum este important sa ai o experienta cat mai bogata dincolo de asta…un background care sa-ti permita sa intelegi persoana cu care lucrezi.
Personal am inceput calatoria dezvoltarii personale cu mult timp in urma. In ultimii 6 ani m-am dedicat complet acestei arii din viata mea. Am inceput cu formari in NLP (programare neurolongvistica) si am continuat cu formari in coaching cat si cu programe sustinute de mentori de top: Tony Robbins, Robin Sharma, John Maxwell.
Totul a devenit o pasiune pentru mine. De aceea, acum 5 ani de zile am ales sa profesez ca coach. Am lucrat cu foarte multi oameni (aproape 2.000 de ore de coaching 1:1- atat cu clienti din tara cat si din strainatate – cateva programe de Mastermind, Workshop-uri).
Din punctul meu de vedere Coaching-ul se bazeaza pe mult mai mult decat formarile pe care le faci– se bazeaza si pe experienta de viata pe care o ai la nivel personal si profesional.
Revenind la mine… sunt foarte constienta de faptul ca anii in care am profesat in busines ca antreprenor, in care am coordonat, ca angajat, activitatea unei firme de peste 150 de oameni avand directiunea in subordine, am locuit mai mult de 20 de ani in strainatate – in mare parte Danemarca iar 3 ani in Germania – faptul ca am marea bucurie de a fi o mama fericita avand o relatie extraordinara cu fiul meu care este un om implinit si de succes ; multi ani de zile am lucrat cu mine pentru a ma recupera in urma unui accident care m-a dus in imposibilitatea de a fi activa fizic si de a profesa, DAR care m-a determinat sa apuc calea pe care ma aflu acum…
ST : In Romania sunt destul de putini coachi profesionisti sau cu experienta, inclusiv internationala. Va aflati in tara de putini ani, ati trait in Danemarca si in Germania. Cum vedeti piata romaneasca si care ar fi zonele de interes?
Irina Kuhlman : Este o piata in dezvoltare.
Coaching-ul este cautat din ce in ce mai mult de oamenii care cred intr-o viata mai buna, care vor o transformare care sa le aduca implinirea. Se vorbeste atat de mult despre potentialul interior si folosirea lui.
Sesizez un interes deosebit pentru coaching-ul de cariera. Omul isi petrece foarte mult timp in zona profesionala careia simte ca nu-i mai face fata. Motivele pot fi multiple. Poate ca nici nu au de-a face cu zona carierei…
ST : Exsita o diferenta de mentalitate sau de abordare dintre antreprenorii danezi sau germani si cei romani?
Irina Kuhlmann : Atat antreprenorii danezi cat si cei germani pun accent pe resursele umane, pe dezvoltarea oamenilor si motivarea lor. Folosesc resurse pentru a dezvolta, pastra si promova oamenii in cadrul companiei. Isi aleg oamenii atat in functie de pregatirea profesionala cat si abilitatile personale. Cu alte cuvinte se pune pret pe IQ dar si mai mult pe EQ.
Coachingul de business a devenit un element de bază pentru creşterea performanţei şi a profitului companiilor. Aproape fiecare companie cu o cultură organizaţională matură şi bine structurată apelează la un coach, care facilitează îmbunătăţirea rezultatelor unora dintre angajaţi şi a companiei, în general.
Daca te afli intr-un moment de impas sau dupa un esec, un coach te ajuta in primul rand sa identifici situatia prezenta, asa cum o percepi tu – “unde te afli”, dupa care sa descoperi care este situatia dorita – “unde vrei sa ajungi”.
Apoi te ajuta sa identifici pasii, obiectivele care te duc la situatia dorita, sa faci un plan de actiune si sa-l implementezi.
In tot acest proces se foloseste in primul rand constientizarea si responsabilizarea.
Constientizarea te ajuta sa-ti descoperi viziunea de viata si valorile, sa-ti identifici credintele, blocajele dar si resursele. Te ajuta sa afli ce poti face diferit ca viata ta sa aiba cursul dorit. Te ajuta sa gasesti solutiile optime.
Un coach te poate provoca cu scopul de a te scoate din zona de comfort si a te determina sa treci la actiune.

Irina_MM-300x200
ST : In concluzie, cand ai nevoie de un coach?
Irina Kuhlmann : In cateva cuvinte…ai nevoie de un coach cand vrei sa traiesti viata care-ti place si nu cea care trebuie…cand simti ca nu poti realiza singur acest lucru si ca ai nevoie de sprijin.
Cateva exemple ar fi:
– ai deja succes dar stii ca poti mai mult daca “lucrezi” cu tine
– simti ca ceva nu este in ordine…ca nu-ti mai gasesti calea..ca ai ajuns la un plafon…ca ai nevoie de o schimbare.
– ai un proiect dificil pe care nu prea stii cum sa-l gestionezi
– iti deschizi propria afacere sau ti-ai deschis-o deja si ai nevoie de un sistem care sa te ajute sa o duci la succes
– vrei o schimbare radicala in viata ta
– vrei sa avansezi in cariera si simti ca ceva te blocheaza
– vrei sa fii un leader adevarat
Sunt doar cateva exemple. Cred ca fiecare dintre noi are nevoie de coaching la un moment dat in viata.

Your Trainer

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!