CUM SA
0

Constientizeaza schimbarile si adapteaza-te

Chiar daca teoria lui Freud – aceea ca viata noastra sa desfasoara ca un conflict intre instinctul de conservare si cel sexual – a cunoscut cateva modificari macar de nuanta in ultimele decenii, este evident ca schimbarile ne afecteaza iar instinctul nostru de conservare si confortul emotional au de suferit. Consecintele schimbarilor mai mari sau […]

Chiar daca teoria lui Freud – aceea ca viata noastra sa desfasoara ca un conflict intre instinctul de conservare si cel sexual – a cunoscut cateva modificari macar de nuanta in ultimele decenii, este evident ca schimbarile ne afecteaza iar instinctul nostru de conservare si confortul emotional au de suferit.

Consecintele schimbarilor mai mari sau mai mici din viata noastra sunt vizibile nu doar in perioada imediat urmatoare evenimentului respectiv ci si pe termen lung. Ajungem la depresii, probleme ale sistemului nervos si chiar probleme pishice mai complexe. Viata noastra de pana atunci pare sa ia sfarsit si nu ne mai gasim locul.

Toate aceste probleme ar trebui sa fie usor de prevazut, cel putin in teorie. Psihologii spun ca exista cateva treceri importante in vietile noastre, perioade inevitabile care ne reaseaza practic intreg sistem de repre si de raportare la lumea din jurul nostru. Toate aceste transformari sunt cunoscute de catre noi din timp, dar de fiecare data ne gasesc aparent nepregatiti. Cu cat vom fi mai constienti ca ele vor veni si avem nevoie de un timp de reasezare a intregii noastre vieti in aceste perioade, cu atat vom reusi sa trecem mai usor peste ele.

Vom mentiona aici doar cateva dintre aceste schimbari majore care genereaza modificari profunde ale sistemelor noastre de referinta, dar fircare dintre noi isi poate completa lista si cu alte perioade de schimbari mai putin evidente, in functie de sensibilitatea fiecaruia dintre noi.

Dupa nastere, prima perioada importanta in care aproape toate reperele se modifica este adolescenta. De aceea apar cautari si probleme de self-esteem… Urmeaza casatoria, si nasterea propriilor copii. Alte doua momente de trecere si reasezare sunt moartea cuiva apropiat – a partintilor de exemplu – si momentul plecarii copiilor de acasa.

Putem adauga dupa caz divortul sau alte evenimente ce aduc consecinte profunde in vietile noastre.

Toate aceste perioade le putem prevedea si nu ar trebui sa vina pe nepregatite. Fiecare dintre ele reprezinta treceri catre un alt mod de viata si necesita o restructurare a tot ce se afla in jurul nostru, contrar spiritului firesc de conservare. Daca reusim sa le constientizam si sa stim ca vor veni in vietile noastre, ne vor afecta psihic mult mai putin pe termen mediu sau lung.

 

Your Trainer

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!